PISMP 2023: Permohonan dan Kemaskini Ijazah Sarjanamuda Perguruan

Hai semua! Ada berita baik untuk calon lepasan SPM yang berminat untuk menceburi bidang perguruan. Kementerian Pendidikan Malaysia telah membuka permohonan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Tahun 2023 untuk ambilan kedua. Jadi, kalau korang terlepas peluang pada ambilan pertama, ini adalah peluang kedua untuk korang.

Kemaskini Bidang Permohonan

Untuk calon yang telah memohon PISMP dan PPC pada ambilan pertama, tempoh kemaskini bidang telah dilanjutkan sehingga 12 Jun 2023 (pukul 12.00 tengahari). Jadi, korang masih ada masa untuk mengemas kini pilihan bidang atau kursus korang.

Kemaskini boleh dibuat: https://pismp.moe.gov.my/

Untuk mengemas kini, korang hanya perlu log masuk ke sistem melalui portal PISMP, masukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan yang telah didaftarkan. Pastikan korang membuat pengesahan semula selepas pilihan bidang atau kursus dibuat. Kalau tak buat pengesahan, permohonan korang tak akan diproses. Tapi kalau tak ada perubahan pada permohonan asal, korang boleh abaikan proses pengesahan ni.

Permohonan Ambilan Kedua

Permohonan boleh dibuat pada pautan: https://pismp.moe.gov.my/

Permohonan ambilan kedua PISMP Tahun 2023 dibuka pada 9 Jun 2023 pada pukul 3.00 petang dan akan ditutup pada 12 Jun 2023 pada pukul 11.59 malam. Permohonan ini terbuka kepada lulusan SPM yang memenuhi syarat dan belum membuat permohonan pada ambilan pertama. Juga terbuka kepada calon yang pernah memohon pada ambilan pertama tetapi belum menduduki Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG). Namun, calon yang telah menduduki UKCG pada ambilan pertama tidak layak memohon pada ambilan kedua.

Untuk membuat permohonan ambilan kedua atau untuk kemaskini tarikh menduduki UKCG bagi pemohon ambilan pertama yang belum menduduki e-UKCG, korang boleh klik pada ‘Maklumat Permohonan’.

Jadi, jangan lepaskan peluang ini, ya. Siapa tahu, mungkin korang adalah calon guru yang ditunggu-tunggu oleh negara kita. Selamat mencuba!


Sumber: Permohonan IPG 2023

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment