JPJeBid: Cara daftar, Login, Bida nombor pendaftaran kenderaan

JPJeBid adalah sistem bidaan nombor pendaftaran kenderaan secara dalam talian yang telah diperkenalkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ). Sistem ini memulakan operasi pada 15 April 2019, dengan pelancaran siri plat FC sebagai projek perintis. Proses-proses dalam JPJeBid meliputi iklan, pendaftaran, bidaan, pembayaran, serta penyelesaian aplikasi dan akaun​​​​.

Apa itu JPJeBid

JPJeBid membolehkan peserta mengakses maklumat bidaan dalam talian seperti jumlah bidaan, sejarah pembayaran bidaan, pencetakan resit pembayaran, serta surat pengesahan menang atau kalah. Sistem ini memberikan kemudahan dan kecekapan dalam proses bidaan nombor pendaftaran kenderaan, tanpa perlu mengunjungi pejabat JPJ secara fizikal​​.

Login JPJeBid

Untuk log masuk ke JPJeBid https://jpjebid.jpj.gov.my/ebid/, pengguna perlu mendaftar sebagai individu atau syarikat. Pengguna akan menerima ID dan kata laluan yang diberikan setelah pendaftaran selesai.

Dengan ID ini, pengguna boleh log masuk ke portal JPJeBid atau aplikasi mudah alih JPJeBid. Proses log masuk ini melibatkan pengisian ID pengguna, kata laluan, dan captcha yang dipaparkan​​.

jpjebid

Cara Buat Bidaan Nombor Pendaftaran Kenderaan

Setelah log masuk di https://jpjebid.jpj.gov.my/ebid/, pengguna boleh melakukan pencarian untuk nombor pendaftaran kenderaan yang diinginkan. Proses bidaan dijalankan sepenuhnya dalam talian, memudahkan pengguna untuk mengikuti dan mengurus bidaan mereka dengan efisien. Ini termasuk melihat jumlah bidaan, mencetak resit pembayaran, dan mengakses surat pengesahan menang atau kalah​​​​.

Nombor untuk Dihubungi

Untuk bantuan atau pertanyaan berkaitan JPJeBid, pengguna boleh menghubungi Ibu Pejabat JPJ di Putrajaya melalui nombor telefon umum 03 8000 8000 atau faks di 03 8881 0194. Selain itu, terdapat juga nombor telefon khusus untuk JPJeBid di 03-88921476/8947 dan faks di 03-88811154. Pengguna juga boleh menghubungi melalui emel di aduan.jpjebid@jpj.gov.my

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment